13.1.2016. 21:00
0
Ahmet Davutoglu: Terorizam drži na oprezu sve značajnije gradove svijeta
Turski premijer Ahmet Davutoglu, nakon što se u Uredu istanbulskog guvernera upoznao o posljednjih saznanjima vezanim za teroristički napad u Istanbulu, izjavio je da postoje mnogi detalji o napadaču koji je izveo gnusni napad, javlja Anadolu Agency (AA).

"Danas su se desila četiri odvojena privođenja, nakon utvrđivanja identiteta napadača. Posljednji podaci koje sam dobio u vezi s putem kojim je napadač ušao u Tursku, svi kontakti koje je imao kao i veze koje je uspostavio, osnažili su naše mišljenje da je moguće da se glavni aktivni akteri kriju iza kulisa", rekao je Davutoglu.

Istakao je kako terorizam danas predstavlja prijetnju cijelom čovječanstvu, a ne samo nekim gradovima.

"Pojam terorizma nije ograničen na određene zemlje i na gradove, jer predstavlja prijetnju cijelom čovječanstvu. Zato, terorizam nije prijetnja samo Istanbulu i Turskoj, nego drži na oprezu sve značajnije glavne gradove, sve važnije gradove i sve zemlje. Teroristički napadi koji su se ranije desili u Parizu, Londonu, New Yorku i Madridu predstavlja provokaciju i napad koji se tiče cijelog čovječanstva", rekao je Davutoglu.

Na kraju je kazao kako je osoba koja je izvela napad u Istanbulu bila povezana sa ISIS-om. 

"Utvrđena je povezanost napadača s ISIS-om. Ali, ISIS je takva organizacija koja liči na pijuna, a ponekad djeluje i kao posrednička organizacija ili podizvršitelj koji pomaže da se neke aktivnosti, koje su mogu sakriti, s lakoćom izvedu. Stoga, poduzimamo velike napore da otkrijemo ko su stvarni akteri u pozadini koji koriste ovu terorističku organizaciju. Radi se o nekoj vrsti podizvršitelja. Ako neki žele koristiti ovu organizaciju protiv Turske, jasna je odlučnost Turske da poduzme sve vrste potrebnih mjera. U tom smislu ćemo poduzeti sve mjere predostrožnosti", rekao je turski premijer.

U jučerašnjem samoubilačkom bombaškom napadu u istanbulskoj četvrti Sultanahmet poginulo je deset, a povrijeđeno 15 osoba. Napad je, kako je saopćila turska policija, počinio bombaš samoubica porijeklom iz Sirije, pripadnik terorističke organizacije ISIS.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.