23.1.2016. 14:28
0
Snježna mećava u SAD-u odnijela osam života
Najmanje osam osoba stradalo je u SAD zbog jake snježne oluje koja je pogodila veći dio Istočne obale, a za koju se očekuje da će trajati do sutra ujutro, dok zvaničnici upozoravaju da najgore tek dolazi.

Potencijalno paralizirajuća mećava od juče bjesni nad južnim i istočnim dijelovima SAD-a ugrožavajući 85 miliona ljudi, zbog čega je ovog vikenda otkazan veliki broj letova, a 10 država je proglasilo vanredno stanje, javljaju američki mediji.

Izuzetno loše vremenske prilike odnijele su osam života u SAD-u, od kojih šest u Sjevernoj Karolini, jedan u Virdžiniji i jedan u Kentakiju.

Širom jugoistoka zemlje je skoro 133.000 građana ostalo bez struje, dok je 8.835 letova otkazano juče i danas, prenosi CNN.

Mećava, koja bi mogla da zatrpa dijelove srednjeatlantskog regiona u SAD-u pod snijegom od 90 centimetara debljine, pogodila je i Vašington, prijeteći američkoj prijestolnici rekordnim nanosima.

Snježna oluja bi mogla da prekrije Baltimor i Vašington snijegom od 60 do 90 centimetara debljine i da donese vjetrove jačine od 48 do 80 kilometara na sat prije nego što, kako se očekuje prema najavama Nacionalne meteorološke službe, počne da jenjava danas popodne.

Meterološki kanal je izvijestio da je više od 85 miliona ljudi u najmanje 20 država obuhvaćeno upozorenjem na zimske uslove, a stanovnici Istočne obale su se snabdjeli velikim količinama namirnica.

Snježne padavine u Vašingtonu mogle bi da zasjene oluju "Snoumagedon" koja je 2010. donijela snježni pokrivač debljine 45,2 centimetra, ocjenjuju meteorolozi upozoravajući da bi izuzetno opasna oluja mogla da ugrozi više od 50 miliona ljudi.

Direktor meteorološke službe Luis Učelini kaže da bi snježne padavine, za koje se očekuje da će trajati do nedjelje, lako mogle da izazovu štetu u visini od milijardu dolara i da paraliziraju istočnu trećinu zemlje.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.