25.1.2016. 16:53
0
Ekspert za sigurnost Soldatov: Ruska špijunaža u Velikoj Britaniji na nivou one iz doba Hladnog rata
Britanski list "The Times" piše kako su ruske špijunske aktivnosti u Velikoj Britaniji dosegle nivo iz perioda Hladnog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se i na izjave ruskog novinara i eksperta za sigurnost Andreja Soldatova, "The Times" tvrdi da u Velikoj Britaniji trenutno radi najmanje 30 ruskih agenata.

Soldatov tvrdi da među ruskim agentima u Velikoj Britaniji ima i diplomata, ali i onih koji imaju lažne dokumente i žive kao britanski državljani.

"Većina tih agenata se ponašaju kao biznismeni. Njih uglavnom bira i obučava ruski sistem za prikupljanje obavještajnih podataka. Mete agenata su London i gradovi u blizini britanske mornarice. To su Clyde u kojem se nalazi britansko nuklearno skladište i Devenport u kojem je smještena najveća pomorska baza u Zapadnoj Evropi", kazao je Soldatov.

Ističući kako u Velikoj Britaniji djeluju tri različita ruska obavještajna servisa, Soldatov je kazao da su to Vojno-obavještajna služba GRU, vanjska obavještajna služba SVR i ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB), koja je nasljednica sovjetskog KGB-a.

"Ruski agenti u Velikoj Britaniji uglavnom rade na prikupljanju obavještajnih informacija o britanskim vojnim aktivnostima u Siriji, politici britanske vlade i informacije o oružju, nauci i tehnologiji. Među metama agenata su i neistomišljenici ruskog predsjednika Vladimira Putina", izjavio je Soldatov.

Podsjetimo da je saradnik britanske vanjskoobavještajne službe MI6 i bivši agenti sovjetskog KGB-a Alexander Litvanenko 2006. godine otrovan u jednom londonskom hotelu. Nezavisna komisija je prošle sedmice objavila izvještaj u kojem se navodi da je on ubijen trovanjem Poloniumom 210 koji može proizvesti isključivo državni aparat i da je takvo ubistvo najvjerovatnije odobrio od strane Putina i čelnika ruskog FSB-a Nikolaja Patrusheva.

(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.