29.1.2016. 18:44
0
Kina: Rudari spašeni nakon 36 dana
Četvorica preživjelih kineskih rudara izvučena su nakon što su proveli 36 dana ispod zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Rudari su izvedeni na sigurno iz rudnika u provinciji Shandong na istoku Kine.

Kineska televizija "CCTV" emitovala je dramatične snimke prvog rudara koji izlazi na površinu zemlje nakon čega je odvezen u lokalnu bolnicu.

U operaciji spašavanja je učestvovalo više od 400 spasilaca i radnika hitne pomoći koji su nekoliko sedmica kopali tunel do preživjelih rudara, a voda i tečnost su im dostavljani kroz probijeni uski otvor. Rudari su danas izvučeni jedan po jedan, pomoću specijalno napravljene kapsule.

Rudari su zatrpani kada se rudnik urušio 25. decembra, a spasioci su otrkili prve znakove života 30. decembra.

U rudarskom oknu ostalo je zatrpano 17 rudara, a četvorica njih su preživjela. Jedan je proglašen mrtvim, dok je sudbina ostalih i dalje neizvjesna.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.