2.2.2016. 20:45
0
Merkel tražila od Putina da iskoristi svoj uticaj na separatiste na istoku Ukrajine
Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od ruskog predsjednika Vladimira Putina da iskoristi svoj uticaj kako bi proruski separatisti u istočnoj Ukrajini poštovali prekid vatre, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Kancelarka je jasno rekla predsjedniku Putinu da bi se postigao daljnji napredak ka sveobuhvatnom političkom rješenju, potrebno je poboljšati sigurnosnu situaciju u istočnoj Ukrajini", saopćio je njen glasnogovornik Steffen Seibert.

Merkel je u telefonskom razgovoru od Putina zatražila i pružanje garancija posmatračima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) kako bi imali slobodan pristup konfliktinim područjima

"Ovdje Rusija mora iskoristiti uticaj koji ima kod separatista", kazala je Merkel Putinu, navodi se u saopćenju.

Telefonski razgovor dvoje zvaničnika uslijedilo je dan nakon što je premijer Ukrajine Petro Porošenko posjetio Berlin zbog novih sukoba u regiji. 

Porošenko je optužio Rusiju da pokušava destabilizirati njegovu zemlju kroz vojnu podršku separatistima na istoku Ukrajine.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN) više od 8.000 ljudi poginulo je u istočnoj Ukrajini nakon izbijanja sukoba u aprilu 2014. godine. 

Mirovni sporazum u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, potpisan je 12. februara nakon dugih pregovora Rusije, Ukrajine, Njemačke i Francuske. Sporazumom je bilo predviđeno da suprostavljene strane povuku tešku artiljeriju, te da prekinu sve sukobe.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.