4.2.2016. 22:41
0
U Španiji potvrđen prvi slučaj zika virusa kod trudnice
Španija je u četvrtak potvrdila da je trudnici dijagnosticiran zika virus, prvi takav slučaj u Evropi.
Ministarstvo zdravstva saopćilo je da se žena nedavno vratila iz Kolumbije, te se vjeruje da se tamo zarazila. 

Zika virus, koji se širi Latinskom Amerikom, povezan je sa slučajevima rađanja beba s nedovoljno razvijenim mozgom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je bolest mikrocefaliju, povezanu s virusom koji prenose komarci, prijetnjom svjetskom javnom zdravstvu.

Špansko ministarstvo zdravstva saopćilo je da je trudnici dijagnosticiran zika virus u sjeveroistočnoj regiji Kataloniji. Nije navedeno njeno ime, već samo da je ona jedan od sedam potvrđenih slučaja zika virusa u Španiji.

Ministarstvo je naglasilo da "dijagnosticirani slučajevi zika virusa u Španiji ne nose rizik širenja virusa u našoj zemlji jer su to uvezeni slučajevi", prenosi BBC.
(Fena)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.