10.2.2016. 16:43
0
"Operisao sam džihadistu dok su me njegovi saborci držali na nišanu"
Hirurg David Not nije očekivao da će se susresti sa dugim cjevima i ljudima obučenim u crno usred operacione sale. Ipak, rad u sirijskom gradu Alepu sa sobom je nosio taj rizik, a najcrnje slutnje ostvarile su se prije tri godine, kada se našao oči u oči sa džihadistima.
“Jednog dana je u bolnicu doveden čovjek koji je bio pogođen metkom u grudi. Kako smo sa njim prolazili kroz intenzivnu nkegu do operacione sale, u hodniku je bilo mnogo raznih ljudi. Nisam znao ko je ko. Onda su se vrata od operacione sale otvorila i video sam da je unutra mnogo ljudi, obučenih u crno i sa kalašnjikovima u rukama. Prošla mi je jeza niz kičmu kada sam shvatio da su to članovi Islamske države“, rekao je Not.

Doktor ističe da je tokom nekoliko godina rada u Alepu više puta bio u smrtnoj opasnosti.

“Držali su me na nišanu..Tada osjetite čist strah, karodite pulsiraju, počinjete da se tresete, noge kao da nisu vaše... Glava mi je bila spuštena ka dole, a jedan od hirurga mi je šapnuo na uvo da ne govorim ništa, a potom rekao njima da me ne uznemiravaju, inače će njihov prijatelj da umre“, dodao je Not.

Nakon tog upozorenja džihadisti su se povukli, ali je vođa grupe ostao.

“Sve vrijeme je gledao šta ja radim... Kada ste u situaciji da su puške uperene u vas, samo gledajte u pod, nikad ne gledajte u njih, gledajte negdje, na drugu stranu... Ukoliko ostvarite kontakt očima, stvorite neku vrstu lude veze sa tom osobom i izgubite se... Duboko sam udahnuo, koncentrisao sam se na ono što radim i pokušao da zaboravim šta se događa oko mene“, prepričava Not.

Ipak, neki događaj spolja je promijenio situaciju.

“Nešto veliko se dogodilo napolju, neko je ušao u salu, rekao nešto lideru grupe... Svi su potom otišli u pikapu. Nakon svega što se dogodilo bio sam u stanju stresa, ali dva, tri sata kasnije nastala je euforija, doživeo sam neku vrstu vantjelesnog iskustva“, zaključio je Not.

(Nezavisne/Alen Avdić)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.