12.2.2016. 12:03
0
Australija: Virusom zika zaražena još jedna trudnica
Virus zika je dijagnostifikovan kod druge trudnice u Australiji, rekli su danas zvaničnici, dodajući da je do zaraze došlo za vrijeme njenog boravka u inostranstvu, te da nema rizika po javno zdravlje.

Dijagnoza je kod ove trudnice postavljena u utorak, 9. februara. 

U prethodnom slučaju, dijagnoza virusa zika je postavljena kod trudnice u Victoriji. Ta žena se nedavno vratila iz države u kojoj preovladava ovaj virus, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja, prenosi AFP. 

"Virus zika nije prisutan kod australijskih komaraca i ne postoji opasnost po javno zdravlje. Međutim, mi savjetujemo sve ljude, naročito trudnice, da izbjegavaju da putuju u zemlje u kojima vlada epidemija ovog virusa", upozorili su iz Ministarstva zdravlja. 

Novi Južni Vels je ove godine potvrdio dva slučaja. Ni u jednom od prijavljenih slučajeva do zaraze nije došlo na tlu Austrlije, nego u inostranstvu. 

Trenutno ne postoji lijek ili vakcina za virus zika, koji se dovodi u vezu sa mikrocefalijom kod novorođenčadi. 

(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.