12.2.2016. 22:49
0
Američki Kongres usvojio sankcije Sjevernoj Koreji: Odgovor na testiranje nuklearnog oružja
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je prijedlog o proširenju sankcija Sjevernoj Koreji i uputio ga na potpis američkom predsjedniku Baracku Obami.

Predstavnički dom Kongresa usvojio je nacrt zakona o novim sankcijama s 408 glasova, i dva protiv. 

Odluka o novim sankcijama je uslijedila kao reakcija na četvrto testiranje nuklearnog oružja Sjeverne Koreje. 

Inače, Senat je u četvrtak jednoglasno usvojio tekst zakona o uvođenju sankcija za sve osobe ili kompanije koji podržavaju vlasti u Pjongjangu u nabavci i proizvodnji oružja za masovno uništavanje. 

Sjeverna Koreja je 7. februara saopćila da je uspješno lansirala posmatrački satelit uz pomoć rakete dugog dometa. Ta najava je izazvala brojne osude u svijetu, jer se to dogodilo mjesec dana nakon što je Pjongjang saopćio da je izveo prvu probu hidrogenske bombe koja je mnogo snažnija od atomske bombe. 

Sjeverna Koreja provela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006., 2009., i 2013. godine, zbog čega su toj zemlji uvedene međunarodne sankcije.

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.