14.2.2016. 13:47
0
John McCain: Rusija tretira Siriju kao područje za vojne vježbe
Američki republikanski senator John McCain tvrdi da Rusija Siriju koristi kao područje za vojne vježbe, a da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da Rusija bude dominantna sila na Bliskom istoku.
McCain je u obraćanju učesnicima Sigurnosne konferencije u njemačkom Minhenu Putina opisao kao osobu koja je "sve gladnija što više jede".

"Putin se uopće ne trudi da postane naš partner. On želi samo da podrži režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Vidi Siriju kao područje za ruske vojne vježbe, te želi da od Sirije napravi vanjsko vojno predstavništvo kao što je slučaj sa Kaliningradom i Krimom", kazao je McCain.

Ističući kako su ruski zračni napadi u Siriji znatno pogoršali izbjegličku krizu, McCain je optužio zvaničnu Moskvu da pokušava da izbjegličku krizu upotrijebi kao oruđe za blokadu evropskih projekata i transatlanske saradnje.

Usporedivši sirijsku krizu sa onom u Ukrajini, senator McCain tvrdi da su i u Ukrajini humanitarna pitanja korištena kao sredstva pritiska.

Komentirajući i nedavno postignuti dogovor o prekidu neprijateljstava u Siriji, McCain je kazao da svakako želi da taj dogovor bude implementiran u pravcu uspostave mira u toj zemlji, ali da ne izgleda da je riječ i provodivom aktu.

(Anadolu Agency)
 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.