4.3.2016. 18:00
0
Evropski čelnici poručili Putinu da se primirje u Siriji mora održati
Evropski čelnici u petak su poručili ruskom predsjedniku Vladimir Putinu da se krhko primirje u Siriji mora održati u cilju osiguravanja trajnog mira bez sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, izjavila je glasnogovornica britanskog premijera Davida Camerona.

Cameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande i italijanski premijer Matteo Renzi poručili su Putinu u telefonskom razgovoru da se prekid vatre mora održati kako bi se okončao sukob u kojem je ubijeno više od 250.000 ljudi.

- Najbitnija poruka koju su evropski čelnici uručili Putinu tokom telefonskog razgovora je da mi pozdravljamo činjenicu da se ovo krhko primirje održava - izjavila je glasnogovornica novinarima, prenosi Reuters.

- Mi moramo iskoristiti to kako bi stvorili pozitivnu dinamiku u ovim pregovorima tako da možemo pretvoriti ovo primirje u trajni mir uz političku tranziciju bez Assada - kazala je.

Upitana kako je Putin odgovorio, glasnogovornica je kazala da nije bilo detaljne rasprave o sirijskom predsjedniku.

- Mi dobro znamo da je to jedno od najosjetljivijih pitanja - kazala je ona, dodajući da je Cameron "naglasio značaj tranzicije s Assada na vladu koja može u potpunosti zastupati sve zajednice širom Sirije".

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.