11.3.2016. 9:13
0
Irski premijer podnio ostavku
Irski premijer na odlasku Enda Kenny nije jučer na prvoj sjednici novog parlamenta uspio dobiti mandat za sastav nove vlade te je podnio ostavku.

Novi saziv irskog parlamenta okupio se u četvrtak prvi put na konstituirajućoj sjednici, nakon parlamentarnih izbora krajem februara, no dogovor o novoj vladi zasad se i ne nazire nakon neriješenih rezultata izbora.

Kenny, šef stranke centra Fine Gael, dobio je glasove 57 zastupnika, 94 su glasala protiv njega a pet ih je bilo suzdržano.

Kenny je potom podnio ostavku irskom predsjedniku Michaelu Higginsu ali će ostati na funkciji dok se ne oformi nova vlada.

"U skladu s Ustavom, vlada i premijer nastavit će raditi dok se ne imenuju nasljednici", potvrdila je vlada u saopćenju.

Stranka Ende Kennyja Fine Gael i dalje je najveća stranka u Dailu, donjem domu parlamenta, s 50 zastupničkih mjesta, uprkos tome što je izgubila 24 zastupnika na izborima 26. februara.

Opoziciona stranka desnog centra Fianna Fail ima 44 zastupnika. Njen predsjednik Michael Martin također nije uspio u četvrtak u  namjeri da dobije mandat za sastav vlade, kao ni šef Sinn Feina Gerry Adams.

Mediji nagađaju da bi iduća vlada mogla biti koalicija Fine Geal i Fianna Fail, dviju stranaka koje su povijesni suparnici.

Nacionalistički Sinn Fein insistira da neće ući u koaliciju ni s jednom od tih dviju stranaka desnog centra.

 (FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.