26.3.2016. 11:25
0
Papa Franjo: Mora su postala nezasita groblja, a to je slika naše umrtvljene i neosjetljive savjesti
Sredozemno i Egejsko more postali su nezasito groblje, a to je zapravo slika naše umrtvljene i neosjetljive savjesti, poručio je vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, na misi održanoj u Rimu povodom Križnog puta

– Sredozemno i Egejsko more postali su nezasito groblje, a to je zapravo slika naše umrtvljene i neosjetljive savjesti, poručio je vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franjo, na misi održanoj u Rimu povodom Križnog puta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Križni put (Via crucis), inače, u kršćanstvu označava ritual na spomen Isusove muke, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Ritual se sastoji od ukupno 14 etapa.

Papa svake godine na Veliki petak predvodi pobožnost križnog puta u rimskom Colosseumu, a ove godine, kao i prethodnih, misi je prisustvovao veliki broj vjernika iz svih dijelova svijeta.

Papa se u svom obraćanju na misi osvrnuo i na aktuelnu izbjegličku krizu, kazavši kako je danas veliki broj žena i djece primoran da napusti svoju domovinu zbog rata i sukoba.

"Sredozemno i Egejsko more postali su nezasito groblje, a to je zapravo slika naše umrtvljene i neosjetljive savjesti", poručio je papa Franjo, iznijevši također, žestoke osude na račun onih, kako je kazao, “ koji od ratova najviše zarađuju”, a to su trgovci oružjem.

"Oni svoju djecu hrane hljebom koji je umočen u krv", istakao je papa Franjo, te ukazao također i na problem zlostavljanja djece u svijetu.

Iako su i ove godine misi u Rimu prisustvovale hiljade vjernika iz cijeloga svijeta, moglo se primijetiti da je njihov broj, ipak manji u odnosu na prethodne godine. Tokom mise poduzete su visoke mjere sigurnosti.  

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.