29.3.2016. 15:41
0
Ciolos: U nekoliko ekstremističkih napada korištene prepaid telefonske kartice iz Rumunije
Ciolos nije precizirao u kojim napadima su korištene telefonske kartice navodno kupljene u Rumuniji

Rumunski premijer Dacian Ciolos rekao je danas da su prepaid telefonske kartice iz njegove zemlje korištene u nekoliko ekstremističkih napada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vlada Rumunije, kako je naglasio, pokušava usvojiti zakon kako bi kupci prepaid telefonskih kartica prilikom kupovine iste morali pokazati identifikacioni dokument na uvid.

Ciolos nije precizirao u kojim napadima su korištene telefonske kartice navodno kupljene u Rumuniji.

S druge strane, zvaničnik obavještajne službe govoreći pod uslovima anonimnosti rekao je za "The Associated Press" da su pomenute prepaid kartice korištene u terorističkim napadima u Evropi prošle godine. 

U međuvremenu se oglasila i Obavještajna služba Rumunije navodeći u saopćenju da se rumunske prepaid telefonske kartice trenutno koriste u Siriji i Iraku i kao takve bi "mogle poslužiti terorističkim organizacijama".

Rumunija je bezuspješno pokušala nametnuti pomenuti zakon o kupovini prepaid kartica 2012. a nakon toga i 2014. godine.

Ministar telekomunikacija Marius Bostan danas je rekao da vlada ponovo želi pokušati predložiti takav zakon. 

Inače, prepaid telefonske kartice u mnogim zemljama svijeta kupuju se isključivo uz pokaz identifikacionog dokumenta zbog zloupotreba u komunikaciji, prijetnjama i slično dok se u nekim zemljama kupuju bez ikakve kontrole i registracije.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.