1.4.2016. 22:04
0
Ban Ki-moon zapanjen izvještajem o zlostavljanju: Neće biti imuniteta za vojnike i mirovnjake
Francuski predsjednik Francois Hollande i generalni sekretar UN Ban Ki-moon rekli su danas da neće biti imuniteta za francuske vojnike i mirovnjake UN optužene za seksualno zlostavljanje u Centralnoafričkoj Republici.

"U svjetlu novih navoda seksualnog zlostavljanja i napada, koje su počinili pripadnici misija UN i Francuske u Centralnoafričkoj Republici, predsjednik Francuske i generalni sekretar UN izrazili su želju da se što prije utvrdi istina i da se odbaci svaki oblik imuniteta", navodi se u saopštenju iz kabineta francuskog predsjednika. 

Hollande, koji se sa Ban Ki-moonom sastao u Washingtonu, rekao je da će ovaj slučaj, ako se pokaže kao istinit, predstavljati "mrlju na časti Francuske". 

UN saopštile su juče da je više od 100 žrtava prijavilo seksualno zlostavljanje, uključujući bestijalnost, čiji su vinovnici mirovnjaci UN i francuski vojnici. 

Ban Ki-moon je rekao da je bio "apsolutno zapanjen" izvještajem tima UN koji je u oblasti Kemo u Centralnoafričkoj Republici intervjuisao djevojke i žene, žrtve vojnika, prenosi AFP. 

Francusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će se vojnici, ukoliko se utvrdi njihova krivica, biti strogo kažnjeni. 

Tim UN ispitao je do sada 108 žrtava, većinom maloljetnih djevojčica, koje su strani vojnici silovali, seksualno ih zlostavljali i maltretirali na različite načine, uključujući prisiljavanje na seksualne odnose sa psom nakon što su ih prethodno skinuli do gola i vezali. 

(SRNA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.