3.4.2016. 16:20
0
Sporazum EU i Turske: Od sutra počinje razmjena ilegalnih migranata za izbjeglice
Za svakog sirijskog migranta koji je na grčke otoke stigao ilegalnim putem i koji će biti vraćen u Tursku, iz Turske u zemlje EU će biti poslana po jedna sirijska izbjeglica koja je registrirana u Turskoj.

Sporazum koji su Evropska unija u Turska postigle s ciljem prekidanja lanaca krijumčarenja ljudi i zaustavljanja ilegalnih migracija stupa na sangu u ponedjeljak, 4. aprila, kada se očekuju i prve razmjene migranata po dogovorenoj formuli „1 za 1“, javlja Anadolu Agency (AA).

Među glavnim ciljevima Sporazuma, postignutog na Samitu lidera EU i Turske 18. marta, nalazi se zaustavljanje stradanja migranata u Egejskom moru.

U okviru implementacije dogovorenog, grčka vlada je već 20. marta započela proces kontrole migranata na grčkim otocima u Egejskom moru. Grčki, turski i evropski službenici su ispitali i registrirali sve migrante na grčkim otocima i počeli pripreme za njihovo vraćanje u Tursku. Odvojeni su oni koji su došli iz Sirije od onih iz ostalih država.

Sutra se očekuje da zvanično počne primjena dogovorene razmjene migranata. Odnosno, za svakog sirijskog migranta koji je na grčke otoke stigao ilegalnim putem i koji će biti vraćen u Tursku, iz Turske će u zemlje EU biti poslana po jedna sirijska izbjeglica koja je uredno registrirana u Turskoj.

Razmjena predviđa da ne dođe do povećanja broja izbjeglica u Turskoj, a sve troškove razmjene će finansirati EU.

Primjenom Sporazuma trebao bi se smanjiti i broj pokušaja migranata da ilegalnim rutama dođu do Grčke jer im se neće isplatiti da krijumčarima plaćaju za put sa kojeg će ponovo biti vraćeni u Tursku.

Iz Turske u zemlje EU će biti slate samo izbjeglice koje su stigle iz Sirije i uredno registrirane u Turskoj. U skladu sa kriterijima Ujedinjenih nacija, prioritet će imati izbjeglice sa posebnim potrebama, žene, djeca i druge ranjive kategorije.

U zbrinjavanje izbjeglica će biti uključen i Komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR), a Turska je već spremila listu najosjetljivih kategorija izbjeglica na kojoj se nalazi 25.000 imena i koja će biti predata članicama EU-a.

EU na bazi prošlogodišnjih odluka Evropske komisije predviđa da razmjenom iz Turske u zemljama EU bude zbrinuto 72.000 izbjeglica. U cijelom procesu neće biti prisilnog vraćanja izbjeglica u Siriju, što je u skladu sa međunarodnim normama o zaštiti.

Turska u isto vrijeme pregovara i sa drugim zemljama iz kojih dolazi veliki broj izbjeglica, pa tako je u toku parlamentarna procedura o sporazumu i deportaciji migranata sa Pakistanom, koji će na koncu tog procesa omogućiti Turskoj da u Pakistan vraća izbjeglice.

Tokom proteklih pet godina rata u Siriji domove je napustilo više od 7,5 miliona Sirijaca, među kojima je većina izbjegla u susjedne zemlje. Prema zvaničnim podacima, u Turskoj je zbrinuto 2,733 miliona tih izbjeglica.

Sirijski centar za politička istraživanja (Syrian Centre for Policy Research) je u prošlomjesečnom izvještaju naveo da je u ratu u Siriji poginulo 470.000 ljudi, što je 11,5 posto ukupnog broja stanovnika Sirije. Ujedinjene nacije su prestale voditi evidenciju o smrtno stradalim u Siriji zbog nemogućnosti rada na terenu i nepostojanja validnih izvora, a posljednja brojka koju je UN naveo je 250.000 poginulih.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.