6.4.2016. 10:15
0
Jak zemljotres pogodio ostrvo Vanuatu, nema prijetnje od cunamija
Epicentar zemljotresa jačine 6,9 stepeni po Rihterovoj skali bio je 100 kilometara zapadno od sela Sola i 460 km sjeverozapadno od Port Vile, glavnog grada Vanuatua.

Snažan zemljotres pogodio je u srijedu ostrvo Vanuatu u južnom dijelu Tihog okeana, ali nije izdato upozorenje o prijetni cunamija i nema izvještaja o povredama ili oštećenjima objekata, javlja Anadolu Agency (AA). 

Epicentar zemljotresa jačine 6,9 stepeni po Rihterovoj skali bio je 100 kilometara zapadno od sela Sola i 460 kilometara sjeverozapadno od Port Vile, glavnog grada Vanuatua, izvijestio je Geološki zavod Sjedinjenih Američkih Dražava. Prema istom izvoru, potres se dogodio na dubini od 33 kilometra.

Shadrack Welegtabit, direktor Nacionalne službe za upravljanje katastrofama Vanuatua, rekao je da nisu dobili nikakve izvještaje o povrijeđenim ljudima ili pričinjenoj materijalnoj šteti, te da se potres nije osjetio u glavnom gradu.

Pacifički centar za upozorenje od cunamija rekao je da nema nikakve prijetnje pd ove pojave. 
Ovo je drugi snažni potres koji je pogodio ostrvo Vanuatu u kratkom vremenskom periodu. Prvi iste jačine dogodio se u nedjelju.

Vanuatu se nalazi u takozvanom Pacifičkom vatrenom prstenu (Ring of Fire), području u Tihom okeanu, gdje su zemljotresi česta pojava. Stanovnici ostrva također se često susreću sa erupcijama vulkana i jakim ciklonama. 

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.