9.4.2016. 20:29
0
Meksiko: Dvije godine od nestanka 43 studenata: Eksperti ne mogu identificirati posmrtne ostatke
Iz kancelarije državnog tužioca poručeno je da će istražitelji sa austrijskog Innsbruck Univerziteta koristiti "drugu vrstu DNA testa" kako bi se utvrdilo da li posmrtni ostaci pripadaju nestalim studentima.

Meksičke vlasti saopćile su da grupa stranih eksperata ne može identificirati ostatke nestalih 43 studenata za kojima se traga 18 mjeseci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz kancelarije državnog tužioca poručeno je da će istražitelji sa austrijskog Innsbruck Univerziteta koristiti "drugu vrstu DNA testa" kako bi se utvrdilo da li posmrtni ostaci pripadaju nestalim studentima.

Posmrtni ostaci više desetina tijela pronađeni su navodno prije nekoliko mjeseci na jednoj meksičkoj deponiji.

Nestali studenti u septembru 2014. godine okupili su se na protestima u glavnom gradu Meksika, Mexico Cityu gdje su se sukobili sa policijom od kada im se "gubi svaki trag". 

Prva istraga zastupala je tvrdnju da je studente policija, nakon protesta, predala zloglasnoj kriminalnoj grupi koja “vlada” saveznom državom Guerrerom. Kasnije, uhapšeni pripadnici grupe kazali su kako su spalili tijela studenata i ostavili ih u grobnici koja nikada nije pronađena.

Roditelji, rodbina i porodice studenata koji nemaju povjerenja u policiju, već mjesecima pozivaju na pronalazak i istinu o nestalima.

Tokom istrage uhapšen je bivši gradonačelnik meksičkog grada Iguale i njegova supruga, pod optužbom za otmicu i saradnju sa kriminalnim kartelima. Pored oštrih kritika Meksikanaca, brojne svjetske organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su Vladu Meksika da istraži navode o umiješanosti zvaničnika sa narko-bandama koje haraju zemljom.

Roditelji i dalje odbacuju rezultate istrage nakon što su argentinski forenzičari izvršili duboke analize sumnjivih grobnica i deponija gdje su navodno spaljena tijela studenata.

Roditelji su također, zatražili od vlade Meksika da izvrši ispitivanja sa pripadnicima vojske što je Ministarstvo odbrane odbacilo. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.