11.4.2016. 12:43
0
Somalija: Pogubljen pripadnik Al-Shababa koji je ubio pet novinara
Hassan Hanafi Haji (30), bivši novinar optužen za pripadnost militantskoj grupi Al-Shabab, koji je ubio pet somalijskih novinara, pogubljen je, prenosi Anadolu Agency (AA).

Haji se izjasnio krivim na sudu priznavši samo jedno od pet ubistava novinara koji su ubijeni u periodu između 2007. i 2009. godine. Sud je, sa druge strane, za vrijeme sudskog postupka tvrdio kako je Haji izvršio svih pet ubistava.

Haji, koji je prošle godine izručen somalijskoj vladi iz Kenije, pogubljen je danas streljanjem u policijskoj akademiji u Mogadishu. 

Bio je jedan od nekoliko somalijskih državljanja koje su procesuirale somalijske vlasti uslijed kritika grupa za zaštitu ljudskih prava da vlada učini više napora u vladavini prava i zaštiti novinara. 

Somalija je inače najopasnija zemlja u svijetu za novinske djelatnike. 

Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, najmanje 18 novinara ubijeno je prošle godine u Somaliji. 

Streljanje je jedina zakonom dozvoljena metuda pogubljenja u Somaliji.

Pobunjenici skupine Al-Shabab se od 2006. godine bore sa slabim somalijskim vlastima, a tamošnji mediji tvrde kako imaju dominaciju u većini zemlje.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.