12.4.2016. 13:50
0
Cavusoglu uoči samita lidera OIC-a: Terorizam ne može imati vjeru ni naciju
Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je u Istanbulu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) pred summit lidera OIC-a kako građanski ratovi i oružani sukobi prijete miru i blagostanju u regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

“Terorističke i radikalne struje za metu uzimaju našu stabilnost. Na kraju krajeva, najveću štetu trpe muslimani. To ne možemo prihvatiti. Ne možemo samo mirno posmatrati”, kazao je Cavusoglu i dodao kako čitav svijet ima potrebu za mirom i pravdom, a islamski svijet ponajviše treba jedinstvo i solidarnost.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Cavusoglu je naglasio kako će po okončanju summita biti objavljeno saopćenje  koje će odražavati zajednički stav prema globalnim pitanjima i problemima koji utiču na mir, sigurnost i blagostanje.

Cavusoglu je istakao da će jedan od najvećih uspjeha summita biti dokument (OIC-2025: Akcioni plan) kojim će se odrediti mapa puta za narednih deset godina, a da će ti ciljevi biti ostvareni saradnjom i uzajamnim pomaganjem.

“Terorizam ne može imati vjeru, naciju ili mezheb”, rekao je Cavusoglu i dodao kako je zadatak svih muslimana da se suprostave terorizmu.

U vezi sa situacijom u Siriji, Cavusoglu je rekao kako se jedna on najvećih tragedija na svijetu desila u Siriji.

“Žalimo zbog 500.000 osoba koje su poginule, 12 miliona ljudi koji su protjerani iz svojih domova i pet miliona naše braće prisiljene napustiti svoju zemlju”, podsjetio je Cavusoglu.

Ističući kako je palestinsko pitanje jedan od temeljnih uzročnika kriza u regiji, Cavusoglu je kazao kako su patnja, zlo i problemi u kojima živi palestinski narod “sramota cijelog čovječanstva”.

On je dodao i to kako će sukobi na azerbejdžansko-armenskom frontu trajati sve dok traje i armenska okupacija Nagorno-Karabaha.

Istanbul je grad domaćin ovogodišnjeg summita lidera koji će biti održan 14. i 15. aprila. Na ovogodišnjem summitu govorit će se o rizicima i opasnostima s kojima se susreće islamski svijet kao i rješenjima tih problema.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.