17.4.2016. 17:42
1
UN poziva Iran na obustavu izvršenja smrtnih kazni
Ujedinjene nacije su pozvale vlasti Irana da obustave izvršenja smrtnih kazni osuđenicima koji su kazne dobili zbog krivičnih djela vezanih za krijumčarenje droge, javlja Anadolu Agency (AA).

Vrhovni komesar UN-a za ljudska prava Zeyd Raad el-Huseyin je u pisanom saopćenju podsjetio da je u Iranu prošle godine izvršeno 966 smrtnih kazni, te dodao da je većina tih kazni izrečena za djela vezana za drogu.

Ističući da je prošle godine procenat izvršenja smrtnih kazni u Iranu bio rekordan u posljednje dvije decenije, a da su među pogubljenim osuđenicima bila i najmanje četiri maloljetnika.

Komesar UN-a je pozvao iranske vlasti da obustave izvršenja smrtnih kazni vezanih za drogu dok se ne završi parlamentarna procedura vezana za prijedlog koji je parlamentu te zemlje podnesen u januaru ove godine, a koji predviđa ukidanje smrtnih kazni za tu vrstu krivičnih djela.

Ne osporavajući važnost borbe protiv krijumčarenja droge, iz UN-a tvrde da Iran mora provesti reformu u toj oblasti, prije svega zbog zabrinjavajućeg broja smrtnih kazni.

(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.