24.4.2016. 21:32
0
Godišnjica zemljotresa koji je odnio 9.000 života: Milioni Nepalaca i danas bez krova nad glavom
Tužna povorka građana posjetila je historijsku kulu Dharahara, simbol Katmandua iz 1832. godine od kojeg su nakon zemljotresa jačine 7,8 ostali samo ostaci ruševina.

Nekoliko hiljada stanovnika nepalske prijestolnice Kathmandua okupilo se danas na centralnom gradskom trgu kako bi prisustvovalo komemoraciji za skoro 9.000 svojih sugrađana koji su poginuli u razornom zemljotresu 25. aprila prošle godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužna povorka građana posjetila je historijsku kulu Dharahara, simbol Katmandua iz 1832. godine od kojeg su nakon zemljotresa jačine 7,8 ostali samo ostaci ruševina. U znak sjećanja na 132 ljudi koji su poginuli na tom mjestu, nepalski premijer Khadga Prasad Oli položio je cvjetni vijenac.

U isto vrijeme, noseći transparente sa antivladinim porukama, građani su mirno protestovali kritikujući vlasti zbog spore rekonstrukcije objekata urušenih u zemljotresu koji je bez krova nad glavom ostavio nekoliko miliona ljudi.

Podaci međunarodnog Crvenog križa pokazuju da oko četiri miliona Nepalaca još uvijek živi u prihvatnim centrima jer im domovi nisu obnovljeni. Od tog broja, samo za 661 porodicu vlada je obezbijedila pomoć od 200.00 rupija (1.868 dolara).

Nepal nije postigao gotovo nikakav pomak nakon zemljotresa uprkos obećanjima stranih donatora da će potpomoći izgradnju i rekonstrukciju srušenih objekata. Od 4,1 miljarde dolara, Nepal je do sada primio 1,28 milijardi pomoći.

Osim velikog broja žrtava, najveći zemljotres u Nepalu u posljednjih 80 godina, srušio je niz najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika te južnoazijske zemlje. Ogromnu štetu u Kathmandu pretrpio je i trg koji je je pod zaštitom UNESCO, uništene su drevne palate, pagode i hramovi. 


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.