3.5.2016. 17:40
0
Primirje u cijeloj Siriji bi uskoro moglo biti uspostavljeno
Trenutno se privode kraju pregovori vojnih zvaničnika Rusije i SAD-a o uspostavi primirja u Halepu. Nadam se da ćemo uskoro, pa čak i u narednih nekoliko sati objaviti da je dogovor postignut, kazao je Lavrov.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kazao je kako je moguće da uskoro dođe do uspostave prekida sukoba u cijeloj Siriji, uključujući i Halep, javlja Andolu Agency (AA).

Lavrov je danas u Moskvi primio specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju Staffana de Misturu.

"Trenutno se privode kraju pregovori vojnih zvaničnika Rusije i SAD-a o uspostavi primirja u Halepu. Nadam se da ćemo uskoro, pa čak i u narednih nekoliko sati objaviti da je dogovor postignut", kazao je Lavrov.

Podsjetivši da je dogovorom Rusije i SAD-a prošlog petka uspostavljen prekid sukoba u Latakiji i Istočnoj Guti, Lavrov je kazao da je cilj Rusije, SAD-a i UN-a da se taj proces učini sveobuhvatnim i trajnim.

Naglasivši da će Moskva i Washington nastaviti saradnju u pravcu zaustavljanja sukoba u Siriji, Lavrov je najavio da će u narednim danima pod okriljem UN-a u Ženevi biti formiran rusko-američki centar za nadziranje poštivanja primirja u Siriji.

Izaslanik UN-a za Kosovo De Mistura je kazao da će osnovna zadaća budućeg centra u Ženevi biti nadziranje situacije i sprječavanje kršenja dogovora o primirju u Siriji, te izrazi nadu da će američke i ruske delegacije svoje aktivnosti i dodatno proširiti na druge aspekte prevazilaženja sirijske krize.

"Posljednji izvještaji sa terena ukazuju da je primirje u Siriji krhko. Imam dobar osjećaj i nadu da će primirje zaživjeti, a to je najvažnije", kazao je De Mistura.

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.