4.5.2016. 21:58
0
SAD i Rusija postigli dogovor o prekidu sukoba i u Halepu
Napominje se kako su sa Rusijom dogovorene potrebne mjere kojima primirje u Siriji obuhvata i grad Halep koji je posljednjih mjeseci bio meta žestokih napada.

State Department je u srijedu saopćio kako su SAD i Rusija postili dogovor kojim će prekid neprijateljstava u Siriji obuhvatiti i grad Halep, javlja Anadolu Agency (AA).

Napominje se kako su sa Rusijom dogovorene potrebne mjere kojima primirje u Siriji obuhvata i grad Halep koji je posljednjih mjeseci bio meta žestokih napada.

Najnoviji dogovor kojim su intenzivirani napori u okviru prekida vatre u Siriji stupio je na snagu u 00.01 po vremenskoj zoni u Damasku. 

"SAD i Rusija su u okviru napora u cilju okončanja sukoba u Siriji u kasnim večernjim satima u utorak dogovorili potrebne mjere koje obuhvataju i Halep, odnosno centar grada Halepa i okolna mjesta", navodi se u saopćenju State Departmenta.

U saopćenju se navodi kako su oružani sukobi u mnogim područjima u Siriji već smanjeni. 

"Nakon što je dogovor stupio na snagu danas u 00.01 prema vremenskoj zoni u Damasku, nasilje je smanjeno iako se sukobi u nekim mjestima i dalje vode", dodaje se u saopćenju.

Navodi se također kako će SAD i Rusija biti u koordinaciji kako bi osnažili napore praćenja provedbe najnovijih mjera dogovora.

Upućen je i apel svim stranama da poštuju prekid neprijateljstava u Siriji.

Na kraju se navodi kako je veoma bitno da Rusija učini napore kako bi izvršila pritisak na predsjednika Sirije Bashara al-Assada da poštuje nove mjere u okviru prekida neprijateljstava u Siriji. 


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.