10.5.2016. 10:56
0
Američka ambasada upozorila da Kuba ne priznaje dvojna državljanstva kubanskih Amerikanaca
Ambasada SAD-a u Havani na službenoj internet stranici upozorila je da kubanske vlasti ne priznaju državljanstva i pasoše američkih državljana koji su rođeni na Kubi ili koji su potomci Kubanaca, javlja Anadolu Agency (AA).

Kuba ne dozvoljava dvojna državljanstva, a upozorenje američke ambasade zbarinulo je brojne kubanske Amerikance koji su planirali posjetiti rodne krajeve.

Amanda Reyes (65), Amerikanka porijeklom sa Kube, izjavila je da razumije ni ponašanje kubanske vlade, ali ni američke ambasade, te da je primorana da odgodi planiranu posjetu Kubi.

S druge strane, kubanski Amerikanac Eduardo Gomez tvrdi da svake godine posjećuje svoju rodbinu na Kubi i da nikada nije imao probleme sa pasoškom kontrolom.

Upozorenje američke ambasade kontradiktorno je u odnosu na posljednje objavljene izvještaje o porastu broja posjeta karibskom otoku Kubi iz SAD-a.

Ujedno, to je prva poruka koja je zabrinula Amerikance porijeklom sa Kube koji su euforično dočekali proces normalizacije odnosa između zvaničnih Washingtona i Havane.

Prema podacima kubanskom Ministarstva turizma u prva četiri mjeseca ove godine Kubi je posjetilo 94.000 Amerikanaca, što je za 93 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ni američka ambasada u Havani, niti vlada Kube nisu odgovorile na zahtjev Anadolu Agency da komentiraju ovaj slučaj.

(Anadolu Agency)

SADKuba
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.