12.5.2016. 18:19
0
Saudijka osuđena na šest godina zatvora zbog podrške ISIL-u
Jedna Saudijka je osuđena na šest godina zatvora zbog pružanja podrške džihadističkoj grupi Islamska država (IS) i izvjesnih napada, objavili su u četvrtak saudijski mediji. Događa se prvi put da je Saudijka osuđena na kaznu zatvora zbog podrške IS-u.

Presudu protiv ove 27-godišnje žene izrekao je u srijedu sud u Rijadu, precizirao je dnevni list Saudi Gazette. Ona je priznala odanost šefu IS-a Abu Bakru al-Bagdadiju, čija grupa je preuzela odgovornost za napade protiv šiitske manjine i policije u Saudijskoj Arabiji. Prema Saudi Gazetti, ona je slala na Twitteru poruke podrške za smrtonosni napad protiv sigurnosnih snaga i ispisivanja na javnim mjestima tekstova u kojima se traži oslobađanje navodnih napadača.

Žena je procesuirana i zbog nepoštivanja lidera kraljevstva. Presudu su objavili i dnevni listovi Arab News i Al-Hayat. Međutim, prema ovom posljednjem časopisu, žena će izdržavati samo tri godine zatvora, ostatak kazne će biti ukinut nakon što se “pokajala” za svoja djela.

Saudijska Arabija učestvuje u međunarodnoj koaliciji koja od septembra 2014. godine predvodi zračnu kampanju protiv džihadista IS-a u Iraku i Siriji, naveo je AFP. 

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.