18.5.2016. 22:09
0
Oslobođena prva od djevojčica koje je oteo Boko Haram
Jedna od djevojčica koje su oteli ekstremisti Boko Harama prije više od dvije godine iz škole u sjeveroistočnoj Nigeriji pronađena je s bebom u srijedu i ponovo je spojena s majkom. Ona je prva djevojčica iz Chiboka koja je oslobođena nakon masovne otmice.

Nigerijski lovci pronašli su mladu ženu s bebom kako lutaju u blizini šume Sambisa a njen stric ju je opisao kao traumatiziranu ličnost.

Tinejdžerka je kazala majci da su neke od djevojčica iz Chiboka preminule u zatočeništvu a ostale još drže ekstremisti Boko Haraama, sudeći po porodičnom doktoru Idrissu Danladiju koji je govorio za Associated Press nakon razgovora s majkom.

Ona je prva od 219 djevojčica iz Chiboka koja je viđena otkako je otmica privukla pažnju svjetske javnosti i ukazala na brutalno nasilje nigerijskih islamskih ekstremista.

Lovci su pronašli 19-godišnjakinju - ona je imala 17 godina u vrijeme otmice - u blizini njenog rodnog sela Mbalala, kod Chiboka, i ona se spojila s majkom, kazao je Danladi. Otac joj je preminuo dok je bila u zatočeništvu, kazao je njen stric Yakubu Nkeki.

Majka, kćerka i beba spojene su u vojnom logoru u mjestu Damboa.

Islamski ekstremisti Boko Harama upali su u vladinu srednju školu za djevojčice u Chiboku 14. aprila 2014. i oteli 276 djevojčica koje su se pripremale da pišu naučne radove. Desetine su pobjegle u prvim satima drame, ali ih se 219 još vode kao nestale. 

Boko Haram držao je pod kontrolom velike površine Nigerije na kojima je proglasio islamski kalifat. Multinacionalne snage iz Nigerije i njenih susjeda suzile su njegovu teritoriju, tjerajući ekstremiste u šumu Sambisa.

Pobunjenici su napadali lake mete poput pijaca i džamija u samoubilačkim blombaškim napadima, često ciljajući djevojčice i mlade žene za koje se strahuje da su među njihovim zatvorenicima.  

Sada se strahuje da Boko Haram šalje borce u Libiju da se pridruže radikalnoj grupi Islamska država, saopćio je u subotu zamjenik američkog državnog sekretara Antony Blinken.

Boko Haram je proglasio teritorije pod svojom kontrolom zapadnofričkom pokrajinom Islamske države u prošloj godini, a Blinkenova sugestija ukazuje na rastuća strahovanja da bi dvije grupe mogle pokrenuti ekstremističku kampanju na golemim teritorijama zapadne Afrike kojima vlada bezakonje.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.