21.5.2016. 11:36
0
Suočava se sa 15 godina zatvora jer je na Facebooku napisala "dobro"
Čistačica sa Tajlanda optužena mogla bi provesti i do 15 godina u zatvoru zbog riječi "vidim" koju je napisala u razgovoru na Facebooku.

Patnaree Chankij je 40-godišnja udovica koja živi sa dvoje djece, a kako bi preživjela pere veš drugih ljudi ili radi kao čistačica, a nedavno nedavno je uhapšena zbog razgovora na Facebooku sa političkim aktivistom koji je kritikovao vlast, piše BBC. 

Prema njenom advokatu, Chankij je na to odgovarala sa "ja", što znači "vidim" ili "dobro".

Policija kaže da su njeni komentari bili zapaljujući i optužena je za uvredu kraljevske porodice, što je ozbiljan zločin na Tajlandu. Kako je rečeno iz policije, Chankij je trebala osuditi komentare aktiviste. Kako kaže Chankij, hapšenje zbog komentara je samo izgovor, a pravi razlog leži u činjenici da je njen sin Sirawith politički aktivista koji je u posljednje dvije godine postao jedno od poznatijih lica studentskih pobuna protiv vojne vladavine. Hapšenja zbog uvreda kraljevske porodice drastično su se povećala u posljednje dvije godine, nakon vojnog puča 2014. godine.



Chankijin sin Sirawith pokrenuo je proteste kojima traži odbacivanje optužnice protiv njegove majke. Inače, odmah nakon vojnog puča on se pridružio grupama „Građani se opiru“ i „Tajlandski studentski centar za demokratiju“. Demonstranti koje je vodio često su pokazivali tri prsta, simbol otpora iz filma „Hunger Games“, a Sirawith je u javnosti čitao roman Georgea Orwella 1984. Njegova grupa sada se zove „Novi demokratski pokret“, a iako su njihove demonstracije bile male, otvoreno su izazivali tajlandsku vojsku, piše Avaz.


Vojska je odgovorila hapseći studente i stavljajući ih u program „promjene stavova“, a odnedavno podnose se i tužbe protiv aktivista.

Sirawith je do sada uhapšen nekoliko puta i optužen dva puta, ali dio sada mu se nije sudilo.

U proteklo vrijeme vojna vlada se priprema da uvede novi ustav koji bi dopustio novu dominaciju vojske u politici.

Vojska je za 7. august najavila referendum u vezi ovog pitanja, ali znajući da bi pristalice prošle vlasti mogle blokirati novi ustav, vojska je zabranila promovisanje bilo kakvih stavova koji im ne odgovaraju. Svi koji pokušaju utjecati na mišljenje javnosti u vezi novog ustava suočavaju se sa desetogodišnjom kaznom zatvora.

Više od 60 osoba u Tajlandu optuženo je za uvredu kraljevske porodice od vojnog puča, a većini se sudi na vojnom sudu gdje nemaju pravo na advokata.

Kazne su žestoke. Samo prošlog mjeseca majka dvoje djece osuđena je na 56 godina zatvora zbog komentara kojeg je objavila na Facebooku, a kazna je kasnije prepolovljena nakon što je priznala krivicu.

Anesa Agović
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.