30.5.2016. 13:15
0
ISIL planirao napad na navijače 11. juna na EURU u Francuskoj
Teroristi Islamske države planirali su napasti engleske navijače na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj sljedećeg mjeseca.

Podaci pronađeni na laptopu Salaha Abdeslama, koji je sudjelovao u terorističkim napadima na Pariz i Bruxelless, otkrivaju da je ISIL planirao izvršiti napad koristeći bombaše samoubojice naoružane kalašnjikovima, pa čak i dronovima koji su trebali nositi hemijsko oružje, piše Daily Mail.

Među podacima na računalu nalaze se i fotografije te se spominje luka u Marseillesu gdje će se 11. juna engleski navijači okupljati prije utakmice protiv Rusije.

- Kafići puni veselih i pijanih navijača laka su meta za teroriste. Blisko surađujemo s francuskim sigurnosnim službama - kazao je izvor iz engleske policije.

Računalo je zaplijenjeno tokom policijske racije u četvrti Molenbeek, kada je policija tragala za Abdeslamom.

Sigurnosne službe strahuju da bi se mogao ponoviti scenarij iz novembra 2014. godine, kada je u koordiniranim napadima na Pariz ubijeno 130 ljudi.

- Iako je Abdeslam u zatvoru, na slobodi je i dalje mnogo fanatika koji bi mogli napasti. Engleski i ruski navijači su očigledne mete, tim više što obje zemlje zemlje bore protiv ISIL-a u Siriji i Iraku - rekao je izvor iz belgijske sigurnosne službe.


Anesa Agović

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.