1.6.2016. 22:10
0
Austrija - Van der Bellen pobjedio s još tješnjom prednošću
Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije objavilo je u srijedu konačne rezultate drugog kruga predsjedničkih izbora, održanih 22. maja, prema kojima je Alexander Van der Bellen pobjedio s manjom prednošću nego što su pokazali preliminarni rezultati.

Prema konačnim zvaničnim rezultatima, na izborima je predato 4.637.046 glasova, od kojih je 4.472.171 bilo važeće.

Van der Bellen je osvojio 2.251.517 glasova, a prema preliminarnim rezultatima 2.254.484.

On je na izborima pobjedio sa 50,35 posto glasova, dok je kandidat Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer osvojio je 49,65 posto glasova, to jest 2.220.654 glasova.

FPO zvaničan rezultat još nije prihvatila i postoji mogućnost da će uložiti žalbu zbog brojnih nepravilnosti, prenosi agencija Tanjug.

Poslanik FPO Johanes Hibner rekao je da je vjerovatnoća ulaganja žalbe na izbore porasla, jer su se prema informacijama te stranke pojavile informacije o dodatnim nepravilnostima, kao što je prijevremeno otvaranje glasova predatih putem pošte u okolini Beča.

Hibner je naglasio da je politička odluka da li će FPO uložiti žalbu na izbore, a rok za podnošenje ističe 8.juna.

Ukoliko FPO uloži žalbu Ustavnom sudu, on ima rok od četiri nedjelje da odluči o ovom zahtjevu.

(FENA) 

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.