9.6.2016. 21:38
0
Međunarodna operacija protiv islamističke grupe Boko Haram
Niger i Čad će započeti, u koordinaciji s Nigerijom i Kamerunom, kontraofanzivu u najkraćem roku da bi “prikliještili” islamističku grupu Boko Haram, izvršitelja smrtonosnih napada na jugoistoku Nigera, rekao je danas nigerski ministar odbrane.

Kontingent od 2.000 čadskih vojnika trenutno kreće prema Nigeru u okviru ove ofanzive.

-Mi pripremamo u najkraćem roku sa Čadom operaciju intervencije na sjeveru Nigerije, ovo se priprema i ubrzava - rekao je ministar Hasumi Masaudu na konferenciji za novinare u Niameju.

Čadski vojnici će stići u Niger u vrlo kratkom roku, rekao je on.

Operacija, čiji datum nije otkriven, počet će od jugoistoka Nigera pod zapovjedništvom Miješanih multinacionalnih snaga koje predvodi nigerski general Lamidi Adeosun, precizirao je ministar.

Niger i Čad će odmah angažirati svoje trupe. Nigerija će pokrenuti pokret s juga svoje teritorije i Kamerun će napredovati sa strane. Cilj je da se "prikliješti” Boko Haram, objasnio je ministar.

-Naš cilj je da naše snage budu s druge strane granice, strateški interes je da se okupira sjever Nigerije da bi se zaštitile naše granice - nastavio je on, objavio je AFP.


(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.