14.6.2016. 10:13
0
Cazenezeve: Prijetnja od terorizma po Francusku, Evropu i Zapad i dalje visoka
Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve osudio je ubistvo francuskog policajca i njegove supruge, također policijske službenice, u predgrađu Pariza ističući da se radi o "kukavičkom terorističkom činu", prenosi Anadolu Agency (AA).

Cazenezeve je nakon hitnog sastanka s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i drugim visokim zvaničnicima izjavio da prijetnja od terorističkih napada i dalje visoka ali nije iznio detalje o napadu koji je uznemirio francusku javnost.

"Prijetnja je visoka u Francuskoj, u Evropu u Zapadnom svijetu kao što svjedoče događaji koji su se dogodili prije 48 sati u Sjedinjenim državama", rekao je francuski ministar.

Tom prilikom je istakao da je više od 100 osoba na koje se gleda kao potencijalne prijetnje uhapšeno od početka godine, a naročito proteklih sedmica.

Francuski policajac i njegova supruga ubijeni su u napadu koji se desio kasno sinoć u predgrađu Pariza, a tokom policijske operacije ubijen je i napadač. Napadač je nožem usmrtio policajca koji se u civilnom odijelu vraćao sa dužnosti i potom ušao u njegov stan u kvartu Magnanville, te zarobio njegovu suprugu i djecu.

Pripadnici specijalnog odreda „Raid“ opkolili su zgradu i inicirale pregovore sa otmičarom. Pregovori nisu urodili plodom, pa je policija izvršila upad u objekt i ubila napadača. Napadač je tom prilikom ubio i policajčevu suprugu, a djeca su spašena.

Identitet napadača još nije otkriven, a lokalni mediji javljaju da je riječ o susjedu koji stanuje u istom kvartu kao i ubijeni policajac.

Francuski mediji, također, prenose da je novinska agencija Amaq, poznata po bliskosti sa terorističkom organizacijom ISIS, objavila kako je „borac ISIS-a u blizini Pariza u gradiću Les Mureaux hladnim oružjem ubio zamjenika šefa policije i njegovu suprugu“.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Pierre-Henri Brandet izjavio je da je u toku istraga koja će otkriti detalje i motive napada. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.