22.6.2016. 10:30
0
Rio de Janeiro: Jaguar ubijen na pripremnoj ceremoniji za Olimpijadu
Brazilski vojnik bio je prisiljen ubiti jaguara nedugo nakon završetka pripremne ceremonije za Olimpijske igre u Rio de Janeiru koje će biti održane od 5. do 21. augusta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Životinja je ubijena u sjevernom gradu Manausu nakon ceremonije na kojoj je fotografisana sa olimpijskom bakljom. Sedamnaestogodišnja ženka jaguara imena Juma nakon ceremonije premještena je u kavez odakle je pobjegla stoga je jedan od vojnika prvo ispalio strelice za smirivanje, a potom je otvorio vatru iz pištolja.

"Smrt jaguara bila je veoma tužna. Napravili smo grešku time što smo dozvolili da Olimpijska baklja, simbol mira i jedinstva, bude izložena uz okovanu divlju životinju. Garantujemo da sličnih incidenata neće biti na Olimpijadi", saopćio je olimpijski Organizacioni komitet.

Jaguar Ginga maskota je brazilskih Olimpijskih igara. 

Ubijanje životinje izazvalo je reakcije grupa i udruženja za zaštitu prava životinja koja su kritikovale brazilske vlasti jer su u olimpijski događaj uključile divlju životinju. 

"Kada će ljudi (i institucije) prestati sa ovim bolesnim prijedlozima da trebaju pokazati moć i kontrolu prikazujući pripitomljavanje divljih životinja", napisala je na svojoj službenoj stranici Unija za slobodu divljih životinja sa sjedištem u Rio de Janeiru.

Prema podacima Međunarodne unije za zaštitu prirode, jaguar je ugrožena vrsta koja je već nestala u Urugvaju i El Salvadoru. 

(Anadolu Agency)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.