14.7.2016. 14:22
1
Predsjednik Filipina održao obećanje: Za tri mjeseca ubijena 192 dilera droge
Filipinska policija ubila je 192 dilera droge tri mjeseca nakon što je Rodrigo Duterte (71), koji je obećao da će iskorijeniti kriminal i korupciju, izabran za novog predsjednika te zemlje.

Prema podacima koje je danas objavila Filipinska nacionalna policija, više od 43.500 osumnjičenih dilera i ovisnika o drogama je uhapšeno u periodu od 10. maja do 10. jula, od kojih je 192 ubijeno.

"Nema povratka nazad. Počeli smo ovaj rat jaki i okončat ćemo ga još jači", rekao je šef Nacionalne policije Ronald Dela Rosa.

Novoizabrani predsjednik Filipina Rodrigo Duterte (71) 30. juna je položio zakletvu kao 16. predsjednik ove zemlje pred više stotina gostiju i nekoliko miliona TV i online gledalaca, čime je počeo šestogodišnji mandat.

Duterte je nakon devet mandata gradonačelnika Davao Cityja pobijedio na predsjedničkim izborima održanim 9. maja i najavio žestoku borbu protiv kriminala, u prvom redu protiv krijumčarenja droge.

Po proglašenju pobjede pozvao je građane da mu se pridruže u borbi protiv kriminala i apelovao na njih da u svojim naseljima "oružjem ubijaju dilere droge koji se opiru policijskih hapšenjima".

"Oni uništavaju našu djecu. Upozoravam vas, ne ulazite u to čak i da ste policajac, jer ću vas ubiti. Ako znate nekog ovisnika o drogama, slobodno ga ubijte, jer bi bilo bolno da to učine njihovi roditelji", rekao je Duterte.

Neposredno prije inauguracije Dutertea, koji je obećao nagrade svakom policajcu koji privede "živog ili mrtvog“ dilera droge, oko 4.000 osumnjičenih osoba za krijumčarenje droge se predalo policiji.

Tokom 22 godine na funkciji gradonačelnika, Duterte je Davao City pretvorio iz legla kriminala i nasilja u mirni grad sa niskom stopom kriminaliteta i velikim investicijama.

Zbog njegovih kontroverznih izjava mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava naglasile su kako bi njegove izjave i potezi mogli dovesti do teškog kršenja ljudskih prava. 

(Anadolu Agency)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.