16.7.2016. 22:44
0
Erdogan poručio Obami: Ako smo strateški partneri izručite Gulena
Mi se poginjemo samo pred Bogom. Za nas je neprimjereno poginjati se bilo gdje drugo. Takvo nečeg nema u našim principima, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Baracka Obamu da vođu terorističke organizacije FETO/PDY Fetullah Gulena izruči Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se obratio okupljenim građanima u istanbulskoj četvrti Uskudar, a tom prilikom se osvrnuo na posljednja dešavanja u vezi sa pokušajem državnog udara u njegovoj zemlji, od strane terorističke organizacije FETO/PDY, pod vodstvom Fethullaha Gulena.

“Sa ovog mjesta obraćam se Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Obraćam se poštovanom predsjedniku SAD-a. Rekao sam vam ranije da tu osobu (Fetullah Gulen), koja je smještana u Pennsylvaniji deportujete ili predate nama, no, niste me slušali. Danas, nakon ovog pokušaja državnog udara, ponovo vam poručujem, izružite Turskoj osobu iz Pennsylvanije”, rekao je Erdogan.

Istakao je kako je Turska tokom posljednjih 40 godina mnogo propatila od "paralelnih struktura, te se ponovo obratio SAD-u:

“Ako smo strateški partneri, ako smo model partnerstva, onda vas kao partneri molimo da ispunite nas zahtjev. Jer, mi smo izrucili svakog teroristu kojeg ste tražili, zato vi izručite ovog teroristu koji se nalazi na našoj listi”.

Kazao je kako se pokušaj državnog udara u Turskoj nije odvio na način kako su pučisti to željeli.

“Budite bez brige, mi se poginjemo samo pred Bogom. Za nas je neprimjereno poginjati se bilo gdje drugo. Takvo nečeg nema u našim principima”, poručio je Erdogan.

U svom obraćanju izrazio je i saučešće porodicama poginulih pripadnika snaga sigurnosti i civila tokom pokušaja izvođenja državnog udara, te kazao:

"Sva ova dešavanja nisu djelo naših Oružanih snaga, nego djelo jedne manje grupe unutar vojske. Oni su u našim Oružanim snagama bili jedan tumor. Sada će taj tumor biti odstranjen. Ako Bog da, naše oružane snage će ponovo doći na mjesto koje zaslužuju", rekao je Erdogan u obraćanju hiljadama ljudi u Istanbulu nakon što je sinoć ugušen pokušaj puča u Turskoj.

(Anadolu Agency)
 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.