17.7.2016. 15:41
0
Turska se oprašta od žrtava pokušaja državnog udara
Policajac Hasan Gulen, student Mustafa Direkli, profesor Ilhan Varank samo su neka od imena od onih kojih su poginuli u pokušaju državnog udara koji je izvela grupa vojnika odana terorističkoj organizaciji FETO/PDY u petak u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Policajac Hasan Gulhan (46) poginuo je u sukobu sa pučistima do kojeg je došlo u Ankari. On je ukopan danas u rodnom Cankiriju. Porodica i bliski prijatelji su preuzeli tabut s tijelom.

Šef policije Cengiz Ozturk u Cankiriju u obraćanju na komemoraciji govorio je o hrabrosti poginulog policajca. Gulhan je bio pripadnik odjela za borbu protiv terorizma. Ozturk je kazao kako je bol nemjerljiva, ali i poručio da ni prokletstvo terozima ni paralelne strukture ne mogu razjediniti zemlju.

Dženazi su, pored porodice i prijatelja, prisustvovale i radne kolege, kao i brojni državni zvaničnici.

Policajac Gulhan je ukopan pored svog brata koji je život izgubio u Malatyi, gradu u centralnom dijelu Turske, poručnika Yilmaza Gulhana.

Mustafa Direkli (20) je student koji je poginuo u sukobima sa pučistima u Istabulu. Njegovo tijelo dovezeno je u Sanliurfu, grad na jugu Turske. Bol porodice i prijatelja, kao i njihove suze kada su vidjeli tabut u kojem se nalazi tijelo, bio je nemjerljiv.

Guverner Sanliurfe Gungor Azim Tuna je poručio kako će Mustafa Direkli nastaviti živjeti u srcima, ne samo porodice i prijatelja već i njegovih sugrađana. Direkli je bio student druge godine na privatnom fakultetu u Istanbulu, a upucan je u blizini aerodroma "Sabiha Gokcen".

U pokušaju državnog udara u Turskoj poginuo je i profesor Ilhan Varank (45), brat savjetnika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, Mustafe Varanka.  Za njega je organizirana komemoracija u kampusu Univerziteta "Yildiz Teknik" (YTU), u Istanbulu, na kojem je predavao. Na komemoraciji je govorio rektor Univerziteta Ismail Yuksek, koji je istakao kako je njihov prosvjetni radnik Varank ubijen tokom užasnog događaja.

„Teško je razumjeti pogibiju naučnika koji se našao između pučista i policije“, naglasio je Yuksek.

Varank je završio master i doktorski studij za informacijske tehnologije (IT) na državnom univerzitetu Ohio u SAD-u.

Varank je bio među građanima okupljenim ispred zgrade gradske uprave u Istanbulu, koji su željeli izraziti nezadovoljstvo izazvano pokušajem državnog udara. Profesor Varank je bio oženjen i otac dvoje djece. 

U Erzurumu i mnogim drugim gradovima širom Turske građani okupljeni na trgovima klanjali dženaze u odsustvu za poginule u pokušaju državnog udara u petak navečer. 

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.