21.7.2016. 17:29
0
Islamski učenjaci o pokušaju puča u Turskoj: Meta nije bila samo Turska i njen narod već čitav islamski svijet
“Meta ovog pokušaja nije bila samo Republika Turska već čitav islamski svijet i njegove snage”, rekao je generalni sekretar Svjetske unije islamskih učenjaka Muhyiddin Ali Karadagi u vezi s pokušajem državnog udara koji su pripadnici terorističke organizacije FETO/PDY izveli u petak 15. jula.

Karadagi je u Istanbulu rekao je kako vjerski učenjaci (alimi) i istaknuti ljudi islamskog svijeta pomno prate razvoj situacije u Turskoj nakon pokušaja državnog udara. Generalni sekretar Karadagi je istakao kako su događaji koji su se desili protekle sedmice izazvali strah.

"Allah je vjernicima podario sigurnost i spas. Grješnike i one koji ih podržavaju lišio je svakog dobra", rekao je Karadagi koji je dodao kako se islamski učenjaci mole za zaštitu Turske i spas te zemlje, ali i islamskih zemalja od svake vrste zla.

On je istakao kako se turska vlast i narod, uz Božiju pomoć, spasili od zavjera.

"Kako god su vjerski učenjaci osudili i odbacili udare protiv sloboda naroda Egipta, Jemena i drugih islamskih zemalja, isto tako osuđuju i svaki vid udara na slobode i izbore turskog naroda. Alimi pozdravljaju ovu borbu turskog naroda u slamanju udara. Čestitamo i političkim partijama koje su ostavile nesuglasice po strani i mislile na volju naroda", poručio je Karadagi koji je govorio i o velikoj ulozi džamija u pokušaju ovog udara.

On je čestitao i predstavnicima medija, a osudio zemlje koje podržavaju ovakve pokušaje u Turskoj i drugim islamskim zemljama.

"Alimi osuđuju i dvostruke standarde Zapada pred događajima u Turskoj i drugim islamskim zemljama. Zapad s jedne strane zatvara oči pred masakrom i nasiljem pučista, a s druge strane osuđuje sudske i pravne procedure koje turske i druge vlasti s pravom sprovode. Meta ovog pokušaja udara nije samo Republika Turska i njen narod, već čitav islamski svijet i njegove snage", smatra Karadagi, koji je na kraju poželio da Allah zaštiti Tursku i da svi napori izdajnika i učesnika zavjere budu uzaludni.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.