24.7.2016. 8:45
0
Angela Merkel: Saznat ćemo šta je bio motiv napada u Munchenu
Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je danas, u obraćanju povodom napada u Minhenu u petak, u kojem je život izgubilo devet i ranjeno više od 20 osoba, da će država učiniti sve za sigurnost građana.

Ona je, na konferenciji za štampu, nakon sastanka Savjeta sigurnosti, istakla da su Njemačka, a prije svega stanovnici Minhena, bili suočeni sa danom i večeri strave, i da su još uvijek svi pod utiskom slika i izjava svjedoka o stravičnom napadu na građane.

Merkel je kazala da je državni vrh sa sigurnosnim strukturama razgovarao o aktuelnom stanju u istrazi ovog napada, i prenijela je saučešće vlade porodicama ubijenih, te obećala podršku povrijeđenima na putu ozdravljenja.

- Dijelimo vašu patnju i mislimo na vas - poručila je ona.

Merkel je podsjetila da je ovaj slučaj teže podnijeti imajući u vidu napade koji su se dogodili proteklih dana. 

S tim u vezi je podsjetila na napad u Nici, gdje su ubijene 84 osobe, kao i na nedavni napad na putnike u vozu kod Vircburga.

 - Napadač u vozu je u našu zemlju došao prije godinu dana i istraga je dalje u toku, jer nećemo stati dok ne ustanovimo kako se radikalizovao - podvukla je ona.

Njemačka kancelarka je istakla da su se napadi dogodili uvijek na mjestima na kojima je svako od nas mogao biti, zbog čega razumije strepnje građana o sigurnosti.

Istovremeno je poručila da policija može da oduzme taj strah, ukazujući da su čuvari reda sinoć radili veoma profesionalno, brzo osigurali građane i komunicirali na veoma trezven način.

- Policija je bila i ostala glavna pomoć i uzdanica sigurnosti građana - naglasila je Merkel.

Također je zahvalila građanima Minhena, koji su, kako je rekla, u teškim trenucima, svojim djelovanjem, pokazali kako treba da funkcioniše suživot.

Ona je kazala da Njemačkoj iz cijelog sveta pristižu poruke podrške i pomoći, na kojima se zahvaljuje, dodajući da je dobro znati da među narodima postoji solidarnost i da Njemačka ima puno prijatelja u borbi protiv terorizma.

- Saznat ćemo šta je tačno bio motiv za napad u Minhenu. Nećemo stati sve dok ne budemo znali kako se napdač iz Vircburga radikalizovao - najavila je ona, poručujući da će država činiti sve za sigurnost  građana, javlja Tanjug.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.