27.7.2016. 15:30
0
“Erdoganofobija“ glavni uzrok dvoličnog odnosa i predrasuda zapadnih medija prema Turskoj
Direktor vijesti na televizijskom kanalu TRTWORLD Fatih Er tvrdi da je svojevrsna “erdoganofobija“ glavni uzrok predrasuda stranih medija prema Turskoj i dvoličnog izvještavanja tokom 15. jula kada je teroristička organizacija Fetullahci paralelna državna struktura (FETO/PDY) pokušala izvesti vojni udar u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom krvavog pokušaja vojnog udara u Turskoj, pučisti su prvo tenkovima blokirali Bosforski most koji je kasnije preimenovan u Most šehida 15. jula, a odmah zatim su izvršili napad i okupaciju Turske radio televizije (TRT). O događajima tokom pokušaja puča za AA su govorili direktor vijesti kanala TRTWORLD Fatih Er i izvršni producent te kuće Resul Serdar Atas.

Zbog priprema za otvaranje ureda TRTWORLD u Americi, direktor vijesti Er nije bio u Turskoj tokom pokušaja puča, a u razgovoru sa novinarom AA je istakao kako je nakon blokade studija TRT-a u Turskoj, TRTWORLD nastavio emitirati program iz londonskih studija.

Komentirajući predrasude na kojima su bili bazirani izvještaji stranih medija o krvavom pokušaju puča u Turskoj, Fatih Er je kazao kako su te predrasude postojale i mnogo ranije prema Turskoj.

“Te predrasude su postojale i ranije, a ja ih tumačim kao erdoganofobiju. U inozemstvu postoji svojevrsna bojazan i fobija prema našem uvaženom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i tamošnji mediji to u svakoj prilici pokušavaju iskoristiti. Nažalost, i tokom pokušaja vojnog udara ti mediji su stali na stranu pučista, a ne na stranu demokracije. To je sramota za svjetske medije. Mi govorimo samo istinu i ne vršimo nikakvu propagandu. Sve je na sonu i sve je kristalno jasno da se i golim okom vidi. Vidi to i veliki broj stranih novinara i podržavaju nas. Smatram da su gnjev prema Turskoj i postojanje erdoganofobije glavni razlozi dvoličnog ponašanja zapadnih medija prema Turskoj“, kazao je Fatih Er.

Ističući kako je spremljen novi dokumentarac o krvavom pokušaju vojnog udara u Turskoj, Fatih Er je kazao da će TRTWORLD nastaviti emitirati programe kako bi cijelom svijetu pokazali kako se desio pokušaj puča, šta je turski narod proživio i koje terorističke mreže stoje iza tog pokušaja.

Izvršni producent kanala TRTWORLD koji emitira vijesti na engleskom jeziku Resul Serdar Atas je za AA kazao kako u prvim trenucima upada vojnika pučista u studio te televizije nisu ni shvatili da se radi o vojnom udaru.

“Grubo smo istjerani iz prostorija i rečeno nam je da moramo napustiti objekte radi svoje sigurnosti. Upad pučista je izvršen na izuzetno grub način, polomili su stakla u studiju, mesdžidu i drugim prostorijama zgrade. Ispraznili smo studio i svi se okupili u dvorištu. Oduzeti su nam i telefone. Prijatelji koji su se pokušali protiviti naredbi pučista su bili napadnuti silom i prijećeno im je oružjem“, kazao je Atas.

Atas je naglasio kako su pučisti željeli da prekidom emitiranja televizijskog programa globalnih razmjera naruše imidž Turske.

I Atas je kritikovao strane medije zbog načina na koji su izvještavali o tim događajima u Turskoj.

“Urednička linija nas na TRTWORLD-u je bila posve jasna. Iza pokušaja vojnog udara u Turskoj se nalazi zločinačka teroristička organizacija, a vojni udar ugušio je narod Turske. Te dvije stavke su u našem uredništvu bile konstantno jasne. Nažalost, međunarodni mediji su pokazali zastrašujuću dvoličnost i kolebljivost. To je za međunarodne medije dugoročni i veliki problem“, zaključio je Atas.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.