28.7.2016. 16:00
0
Detalji stravičnog zločina: Sirijci mladića iz Srbije vezali, tukli i na kraju zadavili
Državljanin Srbije Aleksandar Aki Marković ubijen je u svom stanu u Salzburgu, a policija je uhapsila dvojicu državljana Sirije. 19-godišnji Sirijci Markovića su vezali, tukli i na kraju zadavili, a policija ga je pronašla vezanog u kadi.

“Ionako je oprana”, su odgovorili su Sirijci kada su ih policajci pitali zašto su obukli odjeću ubijenog Markovića. U istrazi austrijske policije utvrđeno je da su izbjeglice, od kojih je jedan podnio i zahtjev za azil, planirale zločin. Markovića su upoznali na željezničkoj stanici, gdje je naplaćivao toalet. Policija je navela da je Marković imao običaj da poznanike sa stanice odvede u svoj stan. Ta posjeta ubicama je dala ideju da odu još jednom u stan, ubiju i opljačkaju Markovića. Na obližnjoj benzinskoj pumpi kupili su rukavice i ljepljivu traku, što govori o planiranom zločinu.

"Poslije kraće svađe, Markoviću su ljepljivom trakom vezali ruku i noge”, objasnio je direktor policije.

Kaišem su mu vezali noge, i tako vezanog su ga udarali i šutirali da bi im rekao pin kod svoje kartice. Na kraju, jedan ubica je Markovića davio do smrti, što je i priznao na saslušanju u policiji. Da bi prikrili zločin i sakrili tragove, tijelo ubijenog su stavili u kadu i sipali deterdžent, šampon, gel za tuširanje. Međutim, čep je propuštao vodu pa je tijelo bilo u praznoj kadi kada je policija po pozivu oca ubijenog došla u stan.

“U stanu su izvršili premetačinu, sve stvari su povadili. U kesu za smeće stavili su odjeću, obuću, brijač, fen za kosu i dva mobilna telefona ubijenog”, rekli su iz policije. 

Ono što je policiji olakšalo istragu je izjava jednog svjedoka, koji je poslije zločina vidio “čupavca”, kako je nazvao jednog Sirijca, kako izlazi iz zgrade, ali i izbjeglička legitimacija, okrnjena u donjem desnom uglu koju je u stanu ubijenog zaboravio upravo Sirijac sa neobičnom frizurom.

“Čupavac” je u Austriji 2014. dobio izbjeglički status, a zanimljivo je da je, zbog krađe privođen 8. jula, dan prije ubistva. Četiri dana poslije zločina uhapšen je u Njemačkoj, čija policija je radi identifikacije kolegama u Austriji poslala njegove fotografije. Zanimljivo je da je na tim slikama “Čupavac” bio u garderobi žrtve.

Kada je deportovan iz Njemačke, austrijska policija je čekala da se sastane sa saučesnikom, pa su obojica osumnjičenih uhapšeni. I drugi osumnjičeni je u momentu hapšenja na sebi imao stvari žrtve. Priznali su zločin i smješteni su u pritvor. Prije ovog ubistva, austrijska policija je ovu dvojicu Sirijaca privodila zbog krađa i nanošenja teških povreda, ali zbog tih krivičnih djela nisu osuđeni, piše Blic. 

(Adna Zukanović-Zilić)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.