31.7.2016. 8:15
0
Erdogan najavio sveobuhvatnu reformu vojnih struktura u Turskoj
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u prvom intervjuu za jednu domaću televizijsku kuću, najavio je sveobuhvatnu reformu vojnih struktura i novom ustrojstvu vojnih glavnih komandi u Turskoj. Prema njegovim riječima za školovanje vojnog kadra bit će zadužen Univerzitet za nacionalnu odbranu, a na čelu zapovjedništava vojnih snaga bit će ministar nacionalne odbrane, javlja Anadolu Agency.

"Sva zapovjedništva vojnih snaga (kopnenih, mornarice, vazduhoplovstva) bit će stavljena pod nadležnost ministra nacionalne odbrane. Ne u nadležnost Ministarstva, nego direktno u nadležnost ministra. Osim toga, ovisno od pregovora s opozicijom, ukoliko bude prihvaćen paket promjena, planiramo načelnika Generalštaba vojske i Nacionalnu obavještajnu službu (MIT) staviti direktno pod nadležnost predsjednika države", rekao je Erdogan.

Erdogan je najavio ukidanje dosadašnjih vojnih škola i formiranje jedne krovne institucije, Univerziteta za nacionalnu odbranu, koji će pod sobom objediniti sve vrste vojnih škola, a koje će biti na nivou fakulteta.

"Vojne škole će biti zatvorene. Uporedo sa zatvaranjem vojnih škola, bit će otvoritene mogućnosti za sve učenike iz gimnazija i iz zanatskih škola, da se upišu na vojne akademije. Međutim, vojne akademije će biti pod jednim krovom, bit će formiran Univerzitet za nacionalnu odbranu u sklopu kojeg će biti škole za kopnene, pomorske i zračne snage", kazao je turski predsjednik.

Erdogan je također istakao kako će se napraviti određene promjene u obrazovanju žandarmerije, odnosno vojne policije.

"Oformit će se akademija za vojnu policiju. Ta akademija će biti centar koji će proizvoditi ozbiljan kadar", kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao kako će sve vojne bolnice preći u nadležnost Ministarstva zdravstva.

Osim toga, vojna brodogradilišta će također preći u nadležnost Ministarstva nacionalne sigurnosti. Erdogan je kazao kako tada, u privatnom sektoru, ima potencijala za mnogo efikasniji rad.

"Umjesto tri-četiri godine, jedna fregata će biti gotova za dvije do dvije i po godine", kazao je Erdogan.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.