31.7.2016. 13:17
0
Turska: Iz oružanih snaga Turske izbačeno 1.389 vojnih lica
U dektetu objavljenom u Službenom listu Turske 1.389 vojnih lica je izbačeno iz Turskih oružanih snaga (TSK) zbog pripadnosti, kontakta ili povezanosti s terorističkom organizacijom FETO za koju je utvrđeno da predstavlja prijetnju za nacionalnu sigurnost, javlja Anadolu Agency (AA).

Među izbačenima iz TSK-a nalaze se prvi savjetnik predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana za vojna pitanja, pukovnik Ali Yazici, oficir za vezu načelnika Generalštaba Oružanih snaga Turske, generala Hulusija Akara, ađutant Levent Turkkan te šef kabineta ministra odbrane Turske Fikrija Isika, pukovnik Tevfik Gok. 

U Službenom listu je objavljeno da su zatvorene sve turske vojne akademije, vojne srednje škole i više škole za podoficire, a koje će zamijeniti novoformirani Univerzitet za nacionalnu odbranu. Univerzitet će biti u sklopu Ministarstva odbrane Turske i pod sobom će objediniti sve vrste vojnih škola, a koje će biti na nivou fakulteta.

U sklopu Univerziteta za nacionalnu odbranu bit će škole za kopnene, pomorske i zračne snage.

Turski predsjednik Erdogan ranije je najavio formiranje akademije za vojnu policiju, koja će proizvoditi ozbiljan kadar.

Zapovjedništva vojnih snaga (kopnenih, mornarice, vazduhoplovstva) stavljena su direktno pod nadležnost ministra odbrane.

Pored toga, predsjednik i premijer Turske će, ukoliko se ukaže potreba za tim, moći direktno dobijati informacije zapovjednika snaga (kopnenih, mornarice, vazduhoplovstva), izdavati im naredbe, koje će morati izvršiti bez odobrenja bilo kojih drugih instanci.

 
(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.