31.7.2016. 17:11
0
Na mitingu u Koelnu 50.000 Turaka: Nijemci zabranili Erdoganovo obraćanje
Portparol turskog predsjednika Recepa Erdogana, Ibrahim Kalin kritikovao je Njemačku zbog "zabrane" direktnog prenošenja Erdoganovog obraćanja svojim pristalicama koje su se danas okupile u Kelnu u Njemačkoj.

U 15 sati počeo je miting na kojem oko 50.000 Turaka iz cijele Njemačke, ali i drugih evropskih zemalja, žele izraziti podršku turskom predsjedniku Recepu Erdoğanu. Organizator mitinga je Platforma demokratije protiv državnog udara., prenosi novinska agencija Patria. 

Kalin je naveo da je "Turska zainteresovana da zna pravi razlog odluke njemačkog Ustavnog suda i lokalnih sudova da spriječe direktan prenos Erdoganove poruke", izrazivši nadu da će njemačke vlasti "dati zadovoljavajuće objašnjenje".

Policija u Kelnu saopštila je da će turski ministar sporta vjerovatno prisustvovati današnjem mitingu Erdoganovih pristalica, ali su vlasti postavile uslov da ne smije biti direktnog prenosa obraćanja političara iz Turske.

Šef njemačke diplomatije Frank-Walter Steinmeier rekao je da se političke tenzije u Turskoj ne smiju prenositi na Njemačku niti uznemiravati ljudi drugačijih političkih uvjerenja.

U Njemačkoj živi oko tri miliona osoba turskog porijekla, a vjeruje se da će današnjem mitingu prisustvovati 30.000 ljudi. Planirana su i četiri manja kontra-protesta, od kojih jedan organizuje desničarska njemačka grupa, javljaju agencije. 

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.