3.8.2016. 8:19
0
Turski premijer Yildirim: Vlada donijela odluku o prijemu u službu 15 hiljada prosvjetnih radnika
Turski premijer Binali Yildirim je u utorak izjavio da su vlasti u Turskoj posjedovale dovoljno obavještajnih podataka možda, kako je rekao, današnji događaji u vezi s pokušajem državnog udara terorističke organizacije FETO ne bi dostigli ovu tačku, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ako ne posjedujete informacije niste u stanju poduzeti mjere protiv događaja koji će vas zadesiti i zato kasnite u poduzimanju određenih mjera. Suština i objašnjenje onoga što smo mi doživjeli 15. jula je upravo ovo. Da smo prikupili dovoljno obavještajnih podataka, da smo na vrijeme imali obavještajne podatke, možda ovo pitanje ne bi ni dostiglo ovu tačku", rekao je Yildirim. 

Istakao je kako je u okviru istrage nakon pokušaja državnog udara do sada suspendovano 23 hiljade prosvjetnih radnika. 

“Mislim da je do sada preko 20 hiljada, tačnije 23 hiljade, prosvjetnih radnika suspendovano. Približava se školska godina, počinje i nastava i zato su potrebno prosvjetnih radnika. Zato smo na nivou Vlade donijeli odluku o prijemu u službu 15 hiljada prosvjetnih radnika. Ministarstvu obrazovanja smo izdali naredbu da djeluje u tom smjeru”, kazao je Yildirim. 

Napomenuo je da se privode osobe koje i dalje održavaju vezu sa FETO-om kao i oni koji su pružali finansijsku podršku ovoj organizaciji. 

"Postavili smo određeno mjerilo. Mjerila su vrlo jasna. Svi oni koji su imali direktnu vezu, oni koji i dalje održavaju vezu, koji su nakon 17-25. decembra pružali finansijsku podršku, koji su u udruženjima ove strukture, u strankama i dalje aktivni, svi ti ljudi se privode kao osumnjičeni. Oni koji nakon toga kažu da nemaju ništa s tom strukturom, nakon što odbace povezanost, ponovo razmotramo njihov slučaj. Ako se uistinu pojavi ubjedljiv dokaz, u tom slučaju ovi će biti odvojeni od osumnjičenih. Moram kazati kako nam u ovom smislu posao nije nimalo lagan, ali mi smo pravna država. Zasigurno da moramo razdvojiti one koji su u pravu i one koji to nisu", rekao je Yildirim.

Istakao je kako je povukao 1.500 tužbi protiv osoba među kojima se nalaze i političari, pisci i novinari.


(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.