14.8.2016. 9:22
0
Majka u suzama: ‘Čula sam krikove, očajnički smo tražili ključeve odjela, nismo uspjeli’
Očajni su roditelji ispričali kako su sami pokušavali spasiti svoje bebe iz požara u bagdadskoj bolnici ali vrata odjela bila su zaključana, a uspaničeno osoblje nije moglo pronaći ključ

Čak su 23 prerano rođene bebe umrle u požaru, koji je tek najnovija tragedija koja je pogodila irački glavni grad nakon mjeseci neprekidnih samoubilačkih i drugih terorističkih napada, piše The Independent.

Bijes raste i okreće se prema vlastima kako se pojavljuju glasine o lošem održavanju, elekričnim problemima, pokvarenim protupožarnim aparatima i fatalno sporoj reakciji vatrogasaca.

U bolnici je bio potpuni kaos

Mariam Tidžil, majka novorođenog dječaka koji je umro u požaru, kaže kako je potrčala prema odjelu nakon što je čula krike.

“Nije bilo struje, a zatim su nam se vrata zaključala, i nikoga nije bilo u odjelu za novorođene, i nismo mogli spasiti niti jednu bebu”, ispričala je opisujući kaos dok su roditelji očajnički pokušavali pronaći nekog djelatnika bolnice s ključevima, prenosi Net.hr

“Zatražili smo jednu djelatnicu za pomoć, a ona nam je odgovorila ‘Ne mogu vam ništa pomoći, jer je požar’.”

Svjedoci kažu kako u prostoriji nije bilo bolničkog osoblja kada se vatra počela širiti te da je vatrogascima trebalo više od sat vremena da dođu do bolnice Jarmuk.

Majke i neke bebe ipak spašene

Iračko Ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je 29 pacijantica i osam beba sigurno premješteno i tretirano zbog opekotina i udisanja dima.

Glasnogovornik je izjavio kako je bolničko osoblje učinilo sve što je moglo kako bi ugasilo vatru te je uspjelo spasiti nekoliko beba. Vlada je najavila komitet koji bi trebao odrediti uzrok požara, za koji se vjeruje da je počeo kao iskrenje zbog loših instalacija.

Ali istraga neće biti dovoljna da umiri bijes i tugu roditelja, koji se okupljaju ispred bolnice Jarmuk zahtjevajući informacije o smrti njihove djece.

Unutar spaljenog porodiljnog odjela forenzični timovi s maskama i zaštitnim rukavicama pretražuju krš i spaljene ostatke namještaja.

Roditelji još u šoku

Jedan otac, tridesetogodišnji Husein Omar, kaže kako su njegovi blizanci, sin i kćer, umrli a da nisu bili stari ni tjedan dana. U bolnici su mu rekli da ih potraži u drugoj bolnici, gdje su prebačeni oni koji su spašeni, ali od tamo su ga poslali u mrtvačnicu.

“Pronašao sam samo pougljenjene komade mesa” govori kroz suze. “Želim da mi se moje bebe vrate. Vlada mi ih mora vratiti.”

U blizini, sva ošamućena i u šoku stoji Šaima Hasan (36), koja je izgubila svog dva dana starog sina, a za koga je provela više od godinu dana obilazeći bolnice u i izvan Iraka pokušavajući začeti.

“Godinama sam čekala ovu bebu i kada sam ga napokon dobila, trebala je samo sekunda da ga izgubim”, kaže ova žena, koja se prisjeća kako je kaos počeo u ponoć na odjelu koji se nalazi u prizemlju.

“Ljudi su počeli vrištati’Vatra, vatra’ i trčati”, kaže Hasan. Ona i njen muž, koji im je bio u posjeti, potrčali su prema prostoriji s novorođenim bebama ali ih je zaustavio zid gustog dima.

“Onda je netko razbio prozor i izbacio me van”, opisuje Hasan.

(Merima Druškić)

BebeNapad
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.