16.8.2016. 22:40
0
SAD: Dogovor s Moskvom neće ugroziti upotreba iranskih baza
Rusko korištenje baza u Iranu neće nužno spriječiti SAD da postignu dogovor s Moskvom o saradnji u borbi protiv Islamske države u Siriji, izjavio je u utorak glasnogovornik američkog Stade Departmenta Mark Toner.

On je, međutim, rekao da "još nismo stigli" do sporazuma o saradnji i istakao da je Moskva nastavila da vrši napade na umjerene sirisjke snage, koje podržavaju SAD.

Glasnogovornik State Departmenta ocijenio je da je rusko korištenje iranske vazdušne baze za izvođenje vojnih napada u Siriji "nesrećno, ali ne i iznenađujuće" i poručio da Washington još procjenjuje nivo saradnje izmađu Rusije i Irana, prenosi agencija Reuters.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je ranije u utorak da su ratni avioni poletjeli iz baze u Iranu i krenuli ka ciljevima takozvane Islamske države u Siriji.
 
U saopćenju se ističe veliki napredak u borbama protiv sunitske militantne grupe i dodaje da do utorka Rusija nikada nije koristila vojne kapacitete van Sirije za operacije u arapskoj zemlji.

Rusija i Iran su ojačali svoje veze u posljednjih nekoliko mjeseci, nakon što je Rusija ukinula većinu sankcija uvedenih Iranu.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.