17.8.2016. 22:20
0
"Turska je svoja sopstvena osa"
Zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus odbacio je navode da se Turska udaljava od svoje tradicionalna zapadnoorijentisane vanjske politike, prenosi Anadolu Agency (AA).

"Turska je svoja sopstvena osa", rekao je danas Kurtulmus u Cankaya palači, u sjedištu vlade, gdje se sastao s predstavnicima nevladinih organizacija.

"Jučer, danas i sutra, debata u vezi ose Turske je pogrešna i beskorisna", rekao je zamjenik premijera, dodajući da će "zemlja nastaviti sa svojom multilateralnom i aktivnom vanjskom politikom".

Prema njegovim riječima, "jačanje odnosa Turske s jednim regionom ili jednom zemljom, ne znači slabljenje veza s drugim regionima i drugim državama".

Ovakav istup Kurtulmusa uslijedio je kao odgovor na stavove mnogih zapadnih zemalja nakon pokušaj državnog udara 15. jula te putovanje turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Rusiju, što je dovelo do komentara da zemlja odstupa od svoje tradicionalne prozapadne orijentacije u vanjskoj politici. 

Erdoganova posjeta Rusiji je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon 15. jula, a usljed kritika koje su Turskoj upućene od strane zapadnih vlada i Evropske unije koje nisu dale podršku turskoj demokratiji kada se suočila s pokušajem vojnog puča dok su, s druge strane, iste te zemlje Ankaru upozoravale na poštivanje ljudskih prava i vladavinu prava.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.