29.8.2016. 16:54
0
Kerry u posjeti Bangladešu i Kašmiru: Sigurnost i ljudska prava glavne teme razgovora
Američki državni sekretar John Kerry boravi u zvaničnoj posjeti Bangladešu, a pitanja sigurnosti i poštivanja ljudskih prava glavne su teme njegovih susreta sa najvišim zvaničnicima te zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Kerry se tokom prve posjete glavnom gradu Bangladeša Daki u svojstvu šefa američke diplomacije odvojeno sastao sa premijerkom te zemlje Sheikh Hasinom i ministricom vanjskih poslova Abdul Hassam Mahmudom.

Nakon odvojenih susreta i sa šeficom Nacionalne partije Begumom Khaledom i liderima opozicionih stranaka, Kerry je, bez obraćanja novinarima, iz Dake otputovao u pokrajinu Jammu i Kašmir kako bi prisustvovao sedmoj sjednici Američko-indijskog dijaloga o strateškim odnosima i trgovini.

Indijska savezna država Jammu i Kašmir poprište je sigurnosne krize nakon prošlomjesečnog sukoba u kojem je ubijen jedan od vođa organizacije Hisbul Mujahidin, a desetine hiljada građana izašlo na ulice i protestiralo zbog sukoba.

U sukobima indijskih snaga sigurnosti i demonstranata poginulo je najmanje 68, a ranjeno više od 3.600 osoba.

Posjeta Kerryja Kašmiru praćena je maksimalnim mjerama sigurnosti, a riječ je o regiji koja je već skoro sedam decenija predmet nesuglasica između Indije i Pakistana, a do sada je u toj regiji u sukobima život izgubilo više od 70.000 ljudi.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.