10.9.2016. 12:36
0
Vijeće sigurnosti UN-a najavilo nove sankcije Sjevernoj Koreji
Vijeće Sigurnosti Ujedinjenih nacija po hitnom postupku je održalo vanrednu sjednicu nakon sjevernokorejskog testiranja nuklearne bombe koje je prouzrokovalo zemljotres magnitude 5,3 stepena po Richteru, javlja Anadolu Agency (AA).

U zajedničkoj izjavi nakon zatvorene sjednice Vijeće sigurnosti je osudilo testiranje nuklearne bombe u Sjevernoj Koreji i naglasilo da je taj potez nastavak kršenja rezolucija UN-a i nastavak sjevernokorejske prijetnje globalnom miru i stabilnosti.

"Shodno ranijim rezolucijama o inenziviranju sankcija ukoliko Sjeverna Koreja nastavi program razvoja nuklearnog oružja, Vijeće je već započelo aktivnosti u tom pravcu", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Ambasadorica SAD-a u UN-u Samantha Power nakon sjednice izjavila je da Sjeverna Koreja želi da razvojem nuklearki i raketnih sistema porobi cijeli svijet, ali da joj neće biti dozvoljeno da ostvari te podle ciljeve.

"Poduzet ćemo dodatne mjere sankcija i Sjeverna Koreja se mora suočiti sa posljedicama tako opasnih i ilegalnih poteza", poručila je Power.

Niko od učesnika sastanka nije otkrio kada bi prijedlog novih sankcija mogao biti predat na razmatranje u vidu nacrta rezolucije, ali Vijeće sigurnosti još od 2006. godine primjenjuje oštre sankcije prema zvaničnom Pjongjangu koje su u nekoliko navrata pooštravane.

Sjeverna Koreja saopćila je da je prije dva dana uspješno testirala nuklearnu bombu. Vojska Južne Koreje tvrdi da je Pjongjang izveo najveće testiranje nuklearki i da je eksplozija uzrokovala zemljotres jačine 5,3 stepena po Richteru u regiji.

(Anadolu Agency)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.