13.9.2016. 14:07
0
Luksemburg traži izbacivanje Mađarske iz EU zbog lošeg odnosa prema izbjeglicama
Ministar vanjskih poslova Luksemburga traži da Mađarska bude izbačena iz Europske unije zbog njenog sve više neprijateljskog odnosa prema izbjeglicama, dok aktivisti optužuju vladu Viktora Orbana za raspaljivanje ksenofobije u cilju blokade europskog plana o preseljenju azilanata, prenosi Guardian.

Jean Asselborn rekao je da bi Mađarska trebala privremeno ili čak trajno biti izbačena iz EU zato što se ponaša prema azilantima “gore nego divlje životinje”.

U razgovoru za njemački dnevni list Die Welt, on je rekao: "Svako ko, poput Mađarske, gradi ograde prema izbjeglicama rata i ko krši novinarske slobode i sudsku nezavisnost, treba biti izbačen iz EU privremeno ili trajno ako je neophodno".

Asselborn je zatražio mijenjanje EU pravila kako bi bilo lakše izbaciti Mađarsku jer je to “jedini način da se sačuvaju kohezija i vrijednosti Europske unije”.

Organizacija Human Rights Watch je također pozvala Europu da iskoristi svoje “ovlasti za izvršenje” protiv Mađarske nakon što je dokumentirano zlostavljanje azilanata za koje tvrde da krši pravne obaveze Mađarske pod europskim i međunarodnim pravom.

Također su uznemireni kampanjom protiv migranata orkestriranom od strane Orbanove vlade kako bi se pružio otpor pokušaju nametanja kvota za preseljenje azilanata u zemlje članice.

U Mađarskoj bi 2. oktobra trebao da se održi kontroverzni referendum o planu relokacije azilanata koji uključuje slanje 1.294 azilanta u Mađarsku. Orbanova vlada je milionima mađarskih domaćinstava poslala knjižice od 18 stranica u kojima traži od građana da odbiju plan jer “prinudno naseljavanje ugrožava našu kulturu i tradicije.”

(FENA) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.